1. Begripsbepalingen
In deze algemene voorwaarden wordt verstaan onder:
- het kantoor: advocaten kantoor Ronald Jansen;
- de cliënt: de (rechts)persoon die een opdracht heeft verstrekt aan het kantoor welke in behandeling is genomen;
- de stichting: Stichting Beheer Derdengelden Blonk & Jansen.
2. Toepasselijkheid
2.1 Deze algemene voorwaarden zijn van toepassing op alle diensten van het kantoor en gelden ook voor de stichting en de aan de stichting verbonden bestuurders. Dit laatste geldt uitsluitend ten aanzien van aangelegenheden die voorvloeien uit een opdracht die is verstrekt aan het kantoor.
2.2 Door het verstrekken van een opdracht aan het kantoor aanvaardt de cliënt de toepasselijkheid van deze voorwaarden.
3. Inspanningsverbintenis
Voor alle diensten van het kantoor geldt dat deze inspanningsverbintenissen betreffen, wat inhoudt dat het kantoor voor deze diensten geen resultaat kan garanderen.
4. Opdracht
Alle opdrachten worden, met terzijde stelling van artikelen 7:404 en 7:407 lid 2 Burgerlijk Wetboek, uitsluitend aanvaard en zoveel mogelijk uitgevoerd door het kantoor. Indien noodzakelijk is het kantoor vrij een regeling te treffen met betrekking tot vervanging c.q. waarneming voor het optreden.
5. Verplichtingen van het kantoor
Het kantoor zal bij de uitvoering van de opdracht de nodige zorgvuldigheid betrachten en naar beste vermogen met de belangen van de cliënt rekening houden. Daarbij zal de geldende regelgeving in acht worden genomen, waaronder de gedragsregels voor advocaten en de geldende verordeningen en richtlijnen van de Nederlandse Orde van Advocaten.
6. Verplichtingen van de cliënt
6.1 De cliënt is verplicht zoveel mogelijk medewerking te verlenen aan het uitvoeren van de opdracht, waarbij de opdrachtgever steeds tijdig alle informatie, die noodzakelijk is voor het uitvoeren van de opdracht, zal verschaffen en zal instaan voor de juistheid van deze informatie. Indien deze informatie niet of niet tijdig ofwel niet conform de afspraken ter beschikking van het kantoor komt, dan dit tot opschorting van de verplichting van het kantoor leiden.
6.2 De cliënt dient zich te allen tijde bereikbaar te houden en dient eventuele wijzigingen en adres en/of telefoonnummer onverwijld door te geven aan het kantoor.
7. Inschakelen van derden
Het kantoor zal bij het inschakelen van derden, indien dit redelijkerwijs mogelijk is, tevoren overleggen met cliënt, en in ieder geval bij de keuze van derden de vereiste zorgvuldigheid in acht nemen. Het kantoor is niet aansprakelijk voor tekortkomingen van deze derden. De cliënt stemt ermee in dat het kantoor aansprakelijkheidsbeperkende bedingen namens de cliënt aanvaardt.
8. Betaling honorarium
8.1 Het honorarium voor verlening van rechtsbijstand wordt in rekening gebracht aan de hand van de gewerkte uren tegen het gelden uurtarief. Betaling van het honorarium geschiedt bij wege van voorschot. Hiertoe zal de cliënt een voorschotnota worden toegezonden.
8.2 In afwijking van artikel 8.1 kan worden overeengekomen een vast bedrag in rekening te brengen. Dit zal dan schriftelijk worden bevestigd.
8.3 Betaling van het voorschot of het vaste bedrag dient in beginsel te zijn betaald voordat aanvang wordt genomen met de werkzaamheden. Een op de declaratie vermelde betalingstermijn maakt dat niet anders.
8.4 Betaling geschiedt door overschrijving op de kantoorrekening die op de declaratie is vermeld. In spoedeisende gevallen of op verzoek van de cliënt kan ten kantore contant worden betaald. Dit doch laatste slechts alleen wanneer het kantoor daarmee instemt. Van contante betaling wordt een kwitantie verstrekt.
8.5 Het kantoor behoudt zich het recht voor om de werkzaamheden zonder nadere aankondiging op te schorten voor de duur dat betaling niet is geschied.
Dit kan in voorkomende gevallen tevens betekenen dat de advocaat niet ter zitting verschijnt.
8.6 Op het moment dat de declaratie niet binnen de op de declaratie vermelde betalingstermijn is voldaan heeft het kantoor recht de opdracht neer te leggen.
8.7 Het neerleggen van de opdracht laat onverlet de verschuldigdheid van het honorarium voor de reeds verrichte werkzaamheden. Zulks geldt tevens indien met toepassing van het onder 8.2 bepaalde is overeengekomen dat rechtsbijstand wordt verleend voor een vast bedrag.
8.8 Met uitzondering van het geval waarin rechtsbijstand wordt verleend voor een vast bedrag, heeft de cliënt recht op verstrekking van een urenspecificatie indien daarom wordt gevraagd.
8.9 Kosten die het kantoor namens de cliënt aan derden voldoet worden aan de cliënt doorberekend.
8.10 Het kantoor brengt kantoorkosten in rekening ad 5%. Deze worden afzonderlijk op de declaratie vermeld.
8.11 Het kantoor is gerechtigd het overeengekomen uurtarief per 1 januari van ieder kalenderjaar aan te passen.
9. Dienstverlening op basis van gefinancierde rechtshulp
9.1 In het geval dat de cliënt wenst te worden bijgestaan op basis van gefinancierde rechtsbijstand dan dient een kopie van het legitimatiebewijs van de cliënt en zijn of haar eventuele partner te worden overgelegd. Vervolgens zal een toevoegingsaanvraag namens de cliënt bij de Raad voor Rechtsbijstand worden ingediend.
9.2 Indien de Raad voor Rechtsbijstand een eigen bijdrage aan de cliënt oplegt, dient deze aan het kantoor te worden voldaan. De declaratie ter hoogte van de eigen bijdrage wordt door het kantoor aan de cliënt verzonden.
9.3 Het kantoor behoudt zich het recht voor de werkzaamheden op te schorten voor zover de cliënt niet aan de voorgaande leden van dit artikel voldoet.
9.4 In het geval dat lopende verlening van de rechtsbijstand geen toevoeging wordt verleend doordat de cliënt niet voldoet aan de voorwaarden voor gefinancierde rechtshulp, dan zullen de reeds aan de opdracht bestede werkzaamheden in rekening worden gebracht als ware het een overeenkomst op betalende basis.
9.5 Indien de cliënt bezwaar wenst te maken of een verzoek om peiljaarverlegging wenst in te dienen, dan richt de cliënt zich zelf tot de Raad voor Rechtsbijstand.
10. Aansprakelijkheid
10.1 Iedere aansprakelijkheid van het kantoor is beperkt tot het bedrag of de bedragen, waarop de door het kantoor gesloten beroepsaansprakelijkheidsverzekering aanspraak geeft, vermeerder met het eigen risico dat op grond van de verzekering ten laste van het kantoor komt. Op verzoek kan inzage worden verkregen in de polisvoorwaarden.
Indien en voorzover om welke reden dan ook geen uitkering krachtens genoemde verzekering mocht plaatsvinden, is iedere aansprakelijkheid beperkt tot maximaal het bedrag van de declaratie(s) in de desbtreffende zaak.
10.2 Alle aanspraken van opdrachtgevers vervallen, indien zij niet schriftelijk en gemotiveerd zijn ingediend bij de maatschap binnen twee jaar nadat de opdrachtgever bekend was, of redelijkerwijs bekend kon zijn, met de feiten waarop hij zijn aanspraak baseert.
10.3 De uitvoering van verstrekte opdrachten geschiedt uitsluitend ten behoeve van de opdrachtgever. Derden kunnen aan de verrichte werkzaamheden geen rechten ontlenen.
11. Klachten- en geschillenregeling
11.1 Het kantoor heeft zich aangesloten bij de Klachten- en Geschillenregeling Advocatuur. Alle geschillen de mochten ontstaan naar aanleiding van de totstandkoming of uitvoering van een opdracht, waaronder declaratiegeschillen, zullen worden beslecht conform het Reglement Geschillencommissie Advocatuur.
11.2 Door het verstrekken van een opdracht dan wel het aangaan van een overeenkomst met het kantoor, aanvaardt de cliënt de toepasselijkheid van de Klachten- en Geschillenregeling Advocatuur.
11.3 Alvorens een klacht kan worden voorgelegd aan de geschillencommissie voornoemd, dient conform de klachten- en geschillenregeling in bijlage I van deze algemene voorwaarden te worden gehandeld.
12. Stichting Beheer Derdengelden
Het kantoor zal gelden ten behoeve van de cliënt laten ontvangen door Stichting Beheer Derdengelden Blonk & Jansen . Het kantoor bevordert dat aan de cliënt toekomende gelden zo spoedig mogelijk aan de opdrachtgever worden doorbetaald.
Door het verstrekken van een opdracht dan wel het aangaan van een overeenkomst met het kantoor, verleent de cliënt toestemming de door de stichting ten behoeve van de cliënt ontvangen gelden te verrekenen met eventuele bedragen die de cliënt verschuldigd is aan het kantoor.
13. Wet MOT en WID
De cliënt is ermee bekend en aanvaardt dat het kantoor op grond van de Wet Melding Ongebruikelijke Transacties en de Wet Identificatie bij Dienstverlening verplicht is om de in die wetten omschreven ongebruikelijke transacties te melden aan de daarvoor ingestelde autoriteiten. De client is er tevens mee bekend dat het kantoor krachten de WID verplicht kan zijn de cliënt te identificeren. De cliënt dient hieraan telkens en volledige medewerking te verlenen op de in de WID voorgeschreven wijze.
14. Instellen van hoger beroep en het aanwenden van andere rechtsmiddelen
14.1 Voor het tijdig instellen danwel intrekken van een hoger beroep of het aanwenden van enig ander rechtsmiddel is de client in beginsel zelf verantwoordelijk.
14.2 Wanneer het kantoor wordt verzocht een rechtsmiddel in te stellen dan dient dit verzoek minstens 36 uur voor het verlopen van de toepasselijke termijn door het kantoor te zijn ontvangen. Dit is niet van toepassing op de cliënt die terzake van het desbetreffende rechtsprobleem gedetineerd is.
15. Bewaren van gegevens
Het kantoor zal bij beëindiging van haar werkzaamheden het dossier sluiten en de daarin voorkomende relevante stukken archiveren. De stukken zullen worden bewaard voor een periode van vijf jaren te rekenen vanaf het moment dat het kantoor de cliënt schriftelijk heeft laten weten de werkzaamheden te hebben beëindigd. Processtukken in strafzaken die zijn ontvangen van een justitiële autoriteit worden na beëindiging van de zaak onverwijld hetzij aan die autoriteit geretourneerd hetzij vernietigd.
16. Publiciteit
Het kantoor is in het kader van de belangenbehartiging vrij zonder nader overleg met de cliënt, met inachtneming van zijn of haar privacy, mee te werken aan publiciteit over een zaak. Buiten het kader van de belangenbehartiging is het kantoor hierin vrij zolang het belang van de client niet wordt geschaad en met dien verstande dat zulks zoveel mogelijk in overleg met de cliënt plaatsvindt.
17. Toepasselijk recht en bevoegde rechter
De rechtsverhouding tussen de opdrachtgever en het kantoor is onderworpen aan Nederlands recht. Geschillen zullen worden beslist door de bevoegde Nederlandse rechter.
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
BIJLAGE I KLACHTEN- EN GESCHILLENREGELING
In geval van klachten zal allereerst worden getracht door met cliënt in overleg te treden te achterhalen waaruit de specifieke klacht(en) bestaat.
De klacht die de cliënt heeft zal eerst met de cliënt zelf worden besproken en er zal samen worden gezocht naar een oplossing. De oplossing zal schriftelijk worden bevestigd, zodat hierover in de toekomst geen onduidelijkheden over kunnen bestaan.
Indien niet onderling tot overeenstemming kan worden gekomen en/of niet binnen vier weken na indienen of kenbaar maken van de klacht door de advocaat is gereageerd, dan zal de cliënt zich kunnen wenden tot de Geschillencommissie Advocatuur.
Een klacht kan uiterlijk tot 12 maanden na de datum van de schriftelijke reactie van de advocaat worden ingediend bij de geschillencommissie. Zulks is verwoord in de Algemene Voorwaarden van het kantoor. Aansluiting wordt gezocht bij het Reglement Geschillencommissie Advocatuur.