Ondertoezichtstelling (OTS) en uithuisplaatsing (UHP)
Ondertoezichtstelling van kinderen (OTS) en de nog ingrijpender uithuisplaatsing (UHP) van kinderen zijn beschermingsmaatregelen, waarbij op last van de rechter een gezinsvoogd het gezin, de ouders of het kind zal begeleiden. Bemoeienis van hulpverleningsinstanties in/binnen het gezin voelt in de meeste gevallen als een tekortschieten als opvoeder, laat staan dat uw kind tegen uw wil uit huis wordt geplaatst en (tijdelijk) terecht komt in een pleeggezin. Ouders ervaren dit als een onbeschrijfelijk verdriet en laat de opvoeders vaak achter met een gevoel van onmacht en boosheid. Soms zijn de zorgen omtrent het gezin te begrijpen, maar met regelmaat is dit niet het geval. Vaak blijken niet alle andere (minder ingrijpende) mogelijkheden te zijn geprobeerd of is sprake van miscommunicatie.
Bij OTS en UHP-zaken gaat het niet om winnen of verliezen. Het gaat om veel meer dan dat. Het doel is zonder verdere bemoeienis van buiten af je gezin te kunnen runnen of ervoor te kunnen zorgen dat het minderjarige kind zo spoedig als mogelijk weer wordt teruggeplaatst waar het hoort; het gezin. Daarvoor is meer nodig dan alleen juridische zittingsbijstand. Zo houden wij ons bezig met overleg met instanties en zijn wij actief aanwezig bij voortgangs- en behandelgesprekken met de voogd. Van groot belang is duidelijkheid te creëren naar ouder(s) en het kind omtrent afspraken en het behandeltraject en waar nodig hier actieve bemoeienis in te hebben. Bewaking van de juridische mogelijkheden, zoals hoger beroep, maken ook onderdeel uit van onze bijstand in dit soort zaken. Kortom, wij begeleiden u van A tot Z en verlenen de noodzakelijke bijstand met als doel er terugplaatsing (einde UHP) te realiseren of het toezicht beëindigd te krijgen.
We treden niet alleen op voor de ouders en andere belanghebbenden - bijvoorbeeld opa en oma -, maar ook kinderen staan wij bij. Indien nodig, maken wij ons sterk voor de benoeming van een bijzonder curator.